Din søvn er vigtig for dig.

Søvn er en tilstand, hvor din krop og hjerne restituerer og genopbygges. Derfor er en god søvn vigtig for at kroppen og hjernen kan fungere optimalt i vågen tilstand. Der er væsentlige forskelle i vores bevidsthedstilstand fra vågen til sovende tilstand. Under søvnen lukkes af for sanseinput, så vores hjerne og resten af kroppens system kan genopbygge og restituere under de 5 forskellige stadier i søvnens cyklus, som vi alle går igennem. Ofte veksler søvnstadierne natten igennem i et mønster, der tager cirka 90 -110 minutter, som så gentages cirka 5 gange. Længden på søvnstadier er forskellige natten igennem. Men REM-søvnens længde stiger typisk igennem natten

  • 1. stadie: Døs
  • 2. stadie: Let søvn
  • 3. og 4. stadie: dyb søvn / "slow-wave-sleep"
  • 5. stadie: REM søvn

I døs stadiet er du ved at falde i søvn. Du lukker øjnene og starter en let blund. Hjerne aktiviteten daler og dine muskler slappes. En døs varer ofte kun 5-10 minutter inden du kommer over i den lette søvn i stadie 2.

Under let søvn stadiet vil du sove "rigtigt". Du bliver mere afslappet, din puls bliver svagere og din kropstemperatur falder lidt. For voksne kan denne fase fylde helt op til halvdelen af den samlede søvn.

I dyb søvn / slow-wave-sleep er du i den rigtig dybe søvn. Her er hele kroppen afslappet og dit blodtryk falder også lidt. Det er meget vigtige søvn faser, hvor bl.a. din krops celler gendanner sig. Den eneste reelle forskel på 3. og 4. stadie er, at du sover dybest under "slow-wave-sleep". Her frigiver din krop også hormoner til opbygning af muskelmasse. Derfor er det afgørende stadier for, at du får fornyet energi og et generelt velbefindende.
Du vil også opleve, at du er sværest at vække når du er i disse to søvn stadier. Bliver du vækket vil du ofte føle dig tung/ør og lidt groggy. Der kan godt gå mange minutter før din hjerne og krop så er oppe i "gear" igen.

Under REM søvn er du i den fase, hvor du drømmer. REM søvnen starter normalt efter ca. 90 minutter og varigheden kan være meget forskellig. REM søvn stadier bliver typisk af længere og længere varighed i løbet af natten. I REM-søvnen bliver din hjerne mere aktiv igen, og søvnen er ikke længere så dyb som under 3. og 4. søvn stadie. REM står for “Rapid Eye Movement”, som oversat betyder “hurtig bevægelse med øjnene”. I dette stadie har dine øjne rigtig stor aktivitet bag øjenlågene og hjernen er faktisk lige så aktiv, som hvis du havde været vågen. Men din muskulatur er næsten lammet og dit blodtryk og din hjertefrekvens stiger. 
De drømme, som du kan huske, forekommer ofte i den sidste REM-søvnfase lige inden, du vågner. Hidtil har man ment, at REM-søvn ikke har lige så stor betydning som den dybe søvn. Men den nyeste forskning tyder på, at REM-søvnen spiller en mere central rolle for hjernens restitution og indlæring end man tidligere kendte til. Forskningen viser nemlig, at REM-søvnen er forbundet med de hjerneprocesser, der involverer abstrakt tænkning og bearbejdelsen af de oplevelser, vi har i løbet af dagen og livet igennem. Når du får din REM søvn, forbedres dine evner altså til at tænke kreativt og løse problemer.

Med en ægte temperaturregulerende klima dyne fra god-søvn.dk kan du komme fra dårlig til god søvn på en nat...

Fra dårlig til god søvn på en nat

DanSleep klimaregulerende dyner, puder og rullemadrasser hjælper dig til at udnytte dit søvn bedre:

Cell Solution® CLIMA Lyocell fibre, der anvendes i DanSleep dyner, puder og rullemadrasser optager overskydende kropsvarme og frigiver den tilbage når kropstemperaturen falder. Dermed er en DanSleep Clima helårsdyne garant for, at stabilisere din legemes temperatur mellem 28-32 gr., der øger muligheden for en behagelig, balanceret og god nattesøvn. En god søvn er vejen til, at du kan have et aktivt og velfungerende liv. Uanset hvor du aldersmæssigt er i livet god søvn vigtig for dig.

Temperaturregulerende dyner til både unge og ældre

DanSleep Made in Denmark